HR EN

Search
Close this search box.

>>

EGSO poziva čelnike EU-a da odmah reagiraju na krizu s vodom

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) održao je 26. rujna 2023. u Gradu kulture Galicije u španjolskom Santiagu de Compostela, konferenciju „Suverenitet EU-a u pogledu hrane: uloga poljoprivrede, ribarstva i potrošača” koja je organizirana u kontekstu španjolskog predsjedanja Vijećem EU. 

Kako vodni resursi postaju sve oskudniji i dragocjeniji, a utjecaji klimatskih promjena, onečišćenja i prekomjernog iskorištavanja sve očitiji, Europa mora vodu učiniti prioritetom. Ovo nije samo pitanje okoliša; tema vode isprepletena je s prosperitetom i otpornošću našeg kontinenta.

EU Blue Deal vodeća je inicijativa EGSO-a za 2023. EGSO poziva na razvoj sveobuhvatne europske strategije za pametno korištenje vode u bliskoj suradnji s organizacijama civilnog društva. Ova strategija ima za cilj odgovoriti na višestrane izazove nestašice vode i otvoriti put za održivo upravljanje resursima u svim sektorima i regijama.

EGSO i njegovi partneri naglašavaju hitnost poticanja inovacija, odgovorne potrošnje i pravedne raspodjele ovog neprocjenjivog resursa.

Voda je naš najdragocjeniji resurs. Europa mora prepoznati važnost vode u svim svojim politikama, a to zahtijeva ambicioznu strategiju na razini europskog zelenog plana. Europsko civilno društvo spremno je pridonijeti tome i veseli nas što su zastupnici Europskog parlamenta, koji dijele našu ambiciju, udružili snage s nama. Vrijeme je za EU Blue Deal! rekao je član EGSO-a Pietro De Lotto, predsjednik Savjetodavnog odbora za industrijske promjene (CCMI).

Zastupnica u Europskom parlamentu Pernille Weiss, predsjednica Grupe za vodu EP-a, istaknula je: Dugoročno gledano, nepoduzimanje ničega koštat će nas mnogo više od ulaganja u održivo upravljanje vodom. Suše i poplave ovog ljeta diljem Europe bile su još jedan snažan podsjetnik da trebamo i moramo odmah djelovati u svakoj državi članici i na razini EU-a.

EGSO će 26. listopada 2023. biti domaćin konferencije na visokoj razini na kojoj će objaviti svoje preporuke za sveobuhvatni plavi plan EU-a. Konferencija će okupiti kreatore politika, stručnjake i dionike iz cijele Europe kako bi raspravljali o izazovima i prilikama s kojima se EU suočava u području voda.

Poveznica na zajedničko pismo EGSO-a i EP-a: https://www.eesc.europa.eu/sites/default/files/files/joint_call_for_an_eu_blue_deal_strategy.pdf

Izvor: odraz.hr

>> Vijesti

>> Najave